Umre İle İlgili Ayetler
“Hac günleri belliyken, kimin hacca niyet ettiğini ve hacda neyin farz olduğunu bilsinler diye insanlara hacı ve umreyi duyurun. Bu duyuru, insanların üzerinde düşünüp tefekkür etmelerine vesile olur.” (Bakara Suresi, 158)
“Bütün insanların Allah’a ibadet etmeleri için yeryüzünde inşa edilen ilk mabet, âlemlere hidayet, rahmet ve sevap kaynağı olan Mekke’deki Kâbe’dir.” (Âl-i İmran Suresi, 96)
“Orada (Mekke’de) Allah’ın (c.c.) varlığını ve kudretini bildiren Beytullah’ın İbrahim tarafından bina edildiğini gösteren makamı İbrahim gibi deliller vardır. Kim oraya girerse güvenliğe ve huzura erer. Ona bir yol bulabilenlerin (imkânı olanların) Beytullah’ı Hac ve ziyaret etmeleri, Allah tarafından üzerlerine farz kılınmıştır. Kim Haccı inkâr ederek küfre girerse, şüphesiz ki Allah âlemlerden ganidir.” (Âl-i İmran 97) “Haccı da Umreyi de vecibelerini tamamıyla yerine getirerek Allah için yapınız…” (Bakara Suresi, 196)
“Şüphesiz ki Safa ile Merve, Allah’ın kullarına ibadet yeri olarak bildirdiği mekânlardandır. Hac veya Umre maksadıyla Kâbe’ye gelenlerin, bu iki mekân arasında ibadet maksadıyla sa’y yapmalarında bolca sevap vardır. Çünkü Allah, yalnızca rızası için ve takva ile yapılan amellerin karşılığını veren ve her şeyi bilendir.” (Bakara Suresi,158)
Umre İle İlgili Hadisler
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadislerinde de umre ibadeti ile ilgili önemli bilgiler bulunmaktadır. Bir hadiste Hz. Aişe (r.a.) şöyle anlatmaktadır: “Resulullah (s.a.v.)’ı şöyle buyururken işittim: ‘Kim Kâbe’yi ziyaret etmek için umre yaparsa, Allah onun günahlarını siler ve anne karnına dönüş günündeki gibi tertemiz bir insan olur.” Bu hadis, umrenin günahları silme ve kişiyi arınma fırsatı sunduğunu ifade etmektedir. Başka bir hadiste ise Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Umre, arasında (iki) umre yapanın günahları silinir.” Bu hadis, umrenin tekrarlanmasının günahları temizleme etkisine dikkat çekmektedir.
“Allah iki umre arasında yapılan (küçük) günahları affeder. Allah katında kabul olunan haccın mükafatı ise ancak cennet’tir.” (Buharî/Müslim)